De Opstap: goede en betaalbare cursussen in Nijmegen

Kern van de natuurkunde - 22 jan 2020

Misschien heeft u op school alleen in de onderbouw natuurkunde gehad. Of misschien ook nog wel daarna, maar heeft u het gevoel dat u het nooit goed begrepen heeft of er niet meer zo veel van afweet. Dan is deze cursus een idee voor u. U hoeft er geen speciale voorkennis voor te hebben. De uitleg wordt gegeven zonder wiskunde en formules, maar doet wel een beroep op uw vermogen om om te gaan met abstracte begrippen. We behandelen op niet-schoolse manier de kern van de natuurkunde in zeven lessen, aan de hand van de onderwerpen licht, geluid, materie, krachten, elektriciteit en energie.

Telkens vormen voorbeelden uit het dagelijks leven het vertrekpunt. In vogelvlucht bekijken we aan de hand van foto’s het onderwerp met natuurkundige blik, voordat we de basisbegrippen behandelen. Er zijn iedere keer enkele proefjes ter verheldering. Natuurlijk staan we ook stil bij indrukwekkende natuurverschijnselen die mensen altijd gefascineerd hebben, zoals de regenboog, donder en bliksem, eb en vloed. Die waren altijd omgeven door mythes, maar nu kunnen we ze natuurkundig verklaren. Ook processen in ons lichaam waarbij natuurkunde een rol speelt, zoals zenuwgeleiding, zien, arbeid verrichten en zweten bij inspanning, komen aan bod. Deelnemers krijgen bij elke les de presentatie op papier uitgereikt.

Docent
Na zijn studie natuurkunde aan de universiteit van Nijmegen werkte Jan Willem Lackamp als leraar en schoolleider in het middelbaar onderwijs. Als lid van de redactie van Exaktueel maakt hij al meer dan dertig jaar opgaven voor leerlingen die gebaseerd zijn op de actualiteit (te vinden op www.natuurkunde.nl ). Hij schreef mee aan het boek Beta in het Dagelijks Leven (2013) en was er de eindredacteur van.


Locatie:Wijkcentrum Burghardt
Burghardt van den Berghstraat 114
6512 DR Nijmegen
Cursuscode:NATU 20-01
Ruimte:zaal 13
Startdatum:wo 22 jan 2020
Tijd:wo 14.30 tot 16.30u
Aantal lessen:7 lessen van 2 uur
Opmerking:excl. materiaalkosten. Deze bedragen € 5,- en moeten tijdens de eerste les aan de docent betaald worden
Max. cursisten:12
Prijs:€ 50,-
  
alt


Maak uw keuze s.v.p.