De Opstap: goede en betaalbare cursussen in Nijmegen

Stevige basiscursus fotografie in combinatie met fotobewerking Adobe Lightroom

Deze gecombineerde cursus bestaat uit twee delen van in totaal 16 lessen. Het eerste deel, bestaand uit 6 lessen, is de stevige basiscursus fotografie, waarbij u de basiskennis van de fotografie en de camera-instellingen leert. Dat wil zeggen dat u leert werken met diafragma, sluitertijd en ISO. Samen vormen zij de belichtingsdriehoek. Heb je deze onder de knie, dan beschik je over een stevig fundament. In de les en met het huiswerk is er voldoende gelegenheid om te oefenen. Op dit fundament bouw je je kennis en vaardigheden verder uit met bijvoorbeeld: welke objectieven er zijn en waar ze voor gebruikt worden, camera-instellingen, het lezen van het histogram, ingrijpen in de belichting, helderheid, diverse manieren om het licht te meten.

In het tweede deel van de cursus komt in 10 lessen beeldbewerking met het programma Adobe Lightroom Classic aan de orde. Vaak is het niet mogelijk om een foto te maken, zoals je de scene met je eigen ogen hebt gezien. Dat heeft er mee te maken dat een camera ten opzichte van het menselijk oog (nog) beperkter is in het vastleggen van bijvoorbeeld kleurtemperatuur, helderheid en contrast. Bijna elke foto heeft om die reden aanpassingen nodig om er het beste uit te halen. In de cursus komen de drie belangrijkste modules van Lightroom aan bod. Tijdens de module Bibliotheek leer je foto’s te importeren in mappen en te voorzien van trefwoorden om ze makkelijk terug te kunnen vinden. In de module Ontwikkelen leer je de foto’s te bewerken. Deze twee modules zijn het hart van Lightroom. Als bonus blijven we stilstaan bij de module Afdrukken. In deze module leer je je foto’s te voorzien van een persoonlijke uitstraling, te voorzien van een watermerk of naamplaatje en ze op te slaan om ze te laten afdrukken.

Benodigdheden:

  • Spiegelreflex- of systeemcamera met objectief incl. geheugenkaart met een aantal foto’s (liefst in RAW)
  • Handleiding van de camera
  • Statief is handig maar niet noodzakelijk.
  • Basisvaardigheden in het werken met een computer.
  • Laptop waarop de laatste versie van Adobe Lightroom is geïnstalleerd (Hiervoor sluit je een abonnement af bij Adobe. Klik op deze link om naar de bestelpagina te gaan: Fotografielidmaatschap 20 GB, bij dit lidmaatschap is Photoshop inbegrepen. Heb je hulp nodig bij de installatie ven het programma. Geen nood, tijdens de eerste les, als we met Lightroom Classic aan de slag gaan, maken we daar tijd voor


De cursusdata voor het nieuwe seizoen staan vanaf medio mei weer op de website.

alt


Maak uw keuze s.v.p.